sobota 14. listopadu 2015

Co se mi honí hlavou po útocích v Paříži


Už delší dobu mívám potřebu se k některým tématům veřejně vyjádřit trochu podrobněji, než je komentář něčího příspěvku na FB. Včerejší útoky v Paříži byly impulsem, který mě přiměl založit si blog s tím, že na něj občas něco napíšu. Tady je první příspěvek.

Útoky byly hrozné, je mi líto všech těch mrtvých lidí. Nikoho z nich jsem ale neznal, takže to, co bude mít daleko větší vliv na můj život, nejsou samotné útoky, ale reakce, které po nich přijdou. Rád bych se k některým vyjádřil.

Koukám na facebook a čtu různé příspěvky o tom, že za to můžou uprchlíci a že jestli se jich nezbavíme, tak nás všechny pozabíjí. Dokonce premiér jedné nejmenované sousední země prohlásil, že útočníci se mezi uprchlíky mohli infiltrovat. No, určitě mohli. Zkouším se ale vžít do role islámského fanatika, který prošel výcvikem v Sýrii a jeho cílem je pozabíjet co nejvíc Evropanů. A nějak mi do toho nezapadá představa, že si koupím gumový člun, budu riskovat život plavbou ve Středozemním moři a potom několik měsíců cestovat pěšky a různými autobusy, bát se, že mi někdo do cesty postaví plot s ostnatým drátem, mačkat se u toho s ostatními a občas se nechat zkontrolovat na hranicích. Myslím, že Islámský stát má na víc. Co třeba falešné pasy a letenky?

Co mě zaráží ještě víc, je, čeho se teď tolik lidí bojí. Někdo se bojí cestovat do Paříže (a ještě včera se nebál), někdo se bojí, že jej zabije Muslim. Jako lidé potřebujeme strach k tomu, abychom přežili. Bohužel funguje ze své podstaty celkem iracionálně a je potřeba se ho naučit trochu ovládat. Třeba tím, že se budeme bát hlavně toho, co pro nás představuje největší riziko. Nechám teď stranou dopravní nehody, kouření, alkohol, přepálené tuky a podobně a budu se věnovat jenom cílenému zabíjení co nejvíce lidí:
1.     Strach z Muslimů versus strach z Evropanů. Tvrdím, že zatím není důvod se Muslimů bát, protože Evropané jsou ve vraždění Evropanů daleko efektivnější. Včera 8 Muslimů zabilo 130 lidí. To je 16 mrtvých na jednoho útočníka. Ve srovnání s Andersem Breivikem, který sám pozabíjel 77 lidí nebo AndreasemLubitzem, který (také sám) poslal k zemi letadlo se 150 lidmi, jsou tedy bojovníci IS docela žabaři. A bojíme se Norů nebo Němců? A všimněme si, že oba měli jméno Ondřej. To přece nemůže být náhoda, odteď se tedy bojím, že mě zabije Ondřej.
2.     Strach z cestování do Paříže. Tvrdím, že racionálnější je mít strach cestovat do Uherského Brodu, než do Paříže. Včera zemřelo 128 z 2,2 milionu lidí (0,006%). V Uherském Brodě při střelbě vyšinutého útočníka v restauraci zemřelo 8 z 16 tisíc lidí (0,05 %). Takže Paříž je z tohoto pohledu 10 krát bezpečnější než Uherský Brod.
3.     Strach z uprchlíků. Když jsme byli před pěti lety v Sýrii, potkávali jsme tam nejhodnější lidi ze všech našich cest. A neumím se smířit s představou, že lidé, kteří nás zvali na čaj, dělili se s námi o oběd, radili nám kudy kam a dokonce nám i kupovali lístky na autobus, se za těch pět let změnili ve fanatiky, kteří teď proudí do Evropy, kde budou čekat na Abúovo písknutí a pak nás všechny postříli. Ne. Jsou to lidé, kteří prchají před Islámským státem a jeho vraždění. Takže pokud společný nepřítel dělá přítele, je na čase se s uprchlíky hodně dobře skamarádit.

Islámský stát chce vyvolat v Evropě strach a chaos. Takže jestli budeme mít po pařížských útocích větší strach než před nimi, IS vyhrál. Doufám, že se tak nestane.
Co tedy budeme dělat? To budeme jen tak koukat, jak se tu vraždí? Ano, budeme. To je totiž jediná správná reakce. Kontroly na hranicích, ploty, posilování tajných služeb a další omezování demokracie, útoky na Muslimy, podezírání nevinných lidí, strach a chaos je totiž přesně to, co IS chce. Jediným správným řešením je nenechat se terorizovat. Tím neříkám, že je špatně poslat na IS armádu. Nerad bych se ale dočkal toho, že teroristé způsobí, že budeme po cestách Evropou zase potřebovat pasy a že nás budou tajné služby šmírovat na každém kroku. Protože na seznamu problémů, které je potřeba řešit, seřazeném podle míry rizika, jsou náhodní islámští fanatici fakt hodně hluboko.

5 komentářů:

  1. Mluvis mi z duse. Hlavne prestanme blbnout, generalizovat a myslet si, ze nejake snadne reseni vyresi dlouhodobe koplexni problemy. Aby nas pambu pri zdravem rozumu zachovati racil: Nebezpeci, ze se z nas stanou podobni fanatici nerozlisujici, kdo je kdo a lhostejni k osudum druhych je nemene realne...

    OdpovědětVymazat
  2. ...jiste ma smysl nepanikarit, a neradikalizovat se, ale zaroven je treba rici "multikulti nesmysl" nefunguje! Multikultura by mohla pouze v pripade, ze jsou si vsichni rovni (predevsim demokratickymi povinnostmi a podilem na tvoreni hodnot)
    Jestli chcete sedet a koukat jak nas postupne vyvrazduji a zbytek zotroci, vase vec, ale urcite to neni ta spravna vec co delat.
    Srovnjete si fakta prosim ,nez neco podobneho pustite do sveta. Byt je to libive napsano.
    Doporuciji shlednout toto pragmaticke video, pomuze pochopit souvislosti.
    https://www.youtube.com/watch?v=Im0IisZ77QI&list=LLEW-oT-iG47_tSl04I3R-Gw&feature=share&index=9

    OdpovědětVymazat
  3. diky za prispevek. zajima me ale hlavne ta pasaz: nenechme se terorizovat. jakym zpusobem toho docilime?

    OdpovědětVymazat
  4. Jakým způsobem se nenechat terorizovat? Zaprvé tím, že když budeme přijímat nějaká opatření, tak musí být jasné, jak nás ochrání. A ne jen divadlo typu zavírání hranic, které akorát znepříjemní život všem a neochrání nikoho. A zadruhé tím, že budeme důsledně rozlišovat fanatiky IS od muslimů obecně. Protože to, o co Islámskému státu jde především, je rozpoutat konflikt v Evropě. A považovat všechny Muslimy za potenciální teroristy je k tomu konfliktu první krok.

    OdpovědětVymazat
  5. To Unknown: Děkuji za odkaz. Na mém názoru to ale nic nemění.
    Historie je plná válek mezi různými skupinami lidí. Ano, 270 milionů mrtvých v důsledku rozpínavosti Islámu je ohromné číslo. Stejně tak 1400 let je ohromně dlouhá doba. Ale zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdyby si někdo dal tu stejnou práci a začal sčítat mrtvé v důsledku rozpínavosti Křesťanství. Dozvěděli jsme se o několika málo bitvách v důsledku Křížových výprav. Ale co Indiáni v Severní Americe, původní obyvatelé v Jižní Americe, v Austrálii, nebo v evropských koloniích v Africe? Co otroci zavlečení do USA z Afriky (zdaleka ne všichni tam byli prodáni Muslimy, Američané si pro ně zhusta sami jezdili)? Atd. K jakému číslu bychom dospěli, kdyby se našel stejný "vědec" zkoumající "politické Křesťanství"? Abych začal mít z Islámu strach, muselo by toto číslo být výrazně menší.
    Pokud chceme měřit dobyvačnost náboženství počtem věřících (čehož se dotyčný dopouští), pak Křesťanství dopadá ještě hůř, neboť v současné době je na světě 2,2 miliardy Křesťanů a "jen" 1,6 miliardy Muslimů. Takže z tohoto pohledu Islám prohrává.
    V přednášce zaznělo, že dobyvačné výpravy byly politický akt vedený náboženstvím. A co když je to naopak? Co když bylo náboženství jako záminka pro dobývání okolních zemí? Stejně jako mnohokrát v historii Křeťanství.
    Nerozporuji fakta a čísla, která v přednášce zazněla. Ale dokud mi někdo nedá stejně pečlivě sesbíraná čísla o vraždění Křesťanů, tak nezačnu Islám považovat za méně mírumilovný než Křesťanství.

    OdpovědětVymazat